De geschiedenis van de Cane Corso gaat terug tot aan de tijd van het Romeinse Rijk. Vanaf dat moment werd de hond voor verschillende doelen gebruikt in het Zuiden van Italië. Eén van de doelen was het bewaken van het vee, voor vijanden zoals wolven of zelfs veedieven. Het karakter van de Cane Corso is te omschrijven als waaks. Niet alleen om te waken maar ook geschikt voor hondengevechten. De selectie van de Cane Corso als vechthond gebeurt al vanaf de geboorte als puppy. De sterkste dieren worden geselecteerd voor de gevechten.

Het karakter: een echte werkhond

In de geschiedenis van de Cane Corso waren alleen de sterkste beesten geschikt om te houden, zodat ze konden fungeren als waakhond of vechthond. Tot op de dag van vandaag is de hond een echte werker. 

De Cane Corso is een zeer actieve hond die graag achter een bal aan rent of in en om de boerderij rondrent. Daarnaast ook vandaag de dag nog vaak gebruikt als waakhond.

Een belangrijke beperking aan de hond is dat er ongewenst gedrag kan ontstaan. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt doordat de dieren hun energie niet kwijt kunnen. Het gedrag kan resulteren in blaffen maar ook bijten. Een goede baas van deze hond zorgt er dan ook voor dat er veel energie verbruikt wordt met uitlaten, spelen of een stuk laten rennen. De hond vraagt veel tijd van zijn baas voor de verzorging.

Uiterlijke kenmerken van een Cane Corso

Zoals je al hebt gelezen is de Cane Corso een grote en sterke hond. De hond is iets langer dan hij hoog is en heeft een brede gespierde rug en borst. Relevante informatie die niet mag ontbreken bij een spreekbeurt over deze honden betreft:

  • De poten zijn sterk en recht en zijn dan ook vrij rond;
  • De kop van de hond is breed. De schedel is dan ook ongeveer even breed als lang;
  • De snuit van de Cane Corso is niet te lang, maar ook niet kort. De lengte van de snuit is ongeveer de helft van de schedel;
  • De oren zijn driekhoekig, maar hangen mooi naar beneden. De lippen zijn er groot en hangen dan ook over de onderkaak heen;
  • De vacht is kort en glanzend. De Cane Corso is er in verschillende kleuren namelijk, zwart, verschillende tinten geel, rood, grijs of beige. De grootte van een reu is ongeveer tussen de 64-68cm en de grootte van een teef is ongeveer 60-64cm. Wanneer de hond volgroeid is wegen reuen ongeveer 45-50 kilo en teven 40-45 kilo.

Wat geef je de Cane Corso te eten?

Er zijn verschillende soorten voeding te krijgen voor honden. Je kunt ze grofweg onderverdelen in drie soorten, te weten: natvoer, droogvoer en vers voer. Het voedingsadvies voor een Cane Corso gaat vaak naar de laatste soort. Deze dieren staan er om bekend dat ze graag vers vlees eten. Van oudsher zijn deze honden echte vechters, en die aten geregeld een deel van de prooi op. Dat zit nog altijd een klein beetje in hun systeem. Hoewel veel Cane Corso baasjes hun hond vers voer geven, zijn er ook die gewoon brokken geven. Het beste kun je tijdens de puppy fase jouw hond verschillende soorten voer laten proberen. Ga dan niet 10 verschillende merken en soorten proberen, dat zou niet goed zijn. Wat wel goed kan, is eerst brokken proberen. Eet jouw hond dit graag dan kun je dat blijven voeren. Merk je dat hij niet helemaal tevreden is met zijn voedsel, dan kan het slim zijn om eens een week vers voer te proberen. Dit is volop verkrijgbaar in iedere dierenwinkel. Je koopt het bevroren, zodat je een voorraadje kunt aanleggen zonder dat het bederft.

Meer weten? Bekijk ook eens onze andere blogs!

Categorieën: Informatief