De Cane Corso is niet onbekend in Nederland. Alhoewel de populatie nog gering is, neemt de populariteit van deze vriendelijke huishond enorm toe. Uit vele hoeken breken discussies los over het wel of niet gevaarlijk zijn van de Cane Corso. Niet vreemd. Velen houden zich vast aan het feit dat de Cane Corso gefokt is geworden om te waken en te jagen. Men gaat ervanuit dat de agressie erin zit en dat dit gevaar met zich meebrengt voor bazen en andere gezinsleden. Daarnaast kan de gestalte en stevigheid intimiderend zijn. Weer anderen zijn van mening dat het ras niet zuiver is. Maar is het mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten voor een Cane Corso?

Oorsprong Cane Corso

De Cane Corso vindt zijn oorsprong in Albanië en was de vechtersbaas en verdediger. Meer dan achthonderd jaren geleden werd de cane corso naar Italië gehaald om schapenkuddes en boerenvenen te bewaken en werden zij ook als jachthond ingezet. Bij geboorte van de puppy’s werden de sterksten onder hen ingezet voor het voor hun reeds bepaalde lot, als bewaker of jachthond, waarvan alleen de sterkste honden het overleefden. Dit heeft geresulteerd in een trouw en strijdlustig ras. Door gerichter fokken is de hond getransformeerd tot een trouwe en sportieve huisvriend. 

De huidige cane corso

De hedendaagse Cane Corso zit boorden vol energie. Dit omdat die van oorsprong een werkhond is. Dit ras vindt het daarom spannend om het erf te bewaken of om achter speeltjes aan te gaan. Waaks: de Cane Corso is erg aanhankelijk en zal er alles aan doen om het gezin goed te bewaken. Als baas moet je daarom consequent en consistent zijn. Sociaal: de cane corso is van nature sociaal. Een goede band met de baast is daarom van eminent belang.

Goede hond met goede opvoeding

Sinds 2017 staat de cane corso op de officiële lijst van bijtgevaarlijke hondenrassen. Maar met de juiste opvoeding en het leren omgaan met de karaktereigenschappen, kan gezegd worden dat deze hond een prima gezinshond is. Het is daarom van eminent belang om goede informatie in te winnen, wil je het baasje zijn van een dogachtige zoals de cane corso. Soms kan je ervaring opdoen bij een vriend met soortgelijke hond. Of youtube fimlpjes bekijken om zodoende een beeld te vormen over het gedrag van de cane corso en het gedrag dat jij zal moeten etaleren om succes te boeken bij de opvoeding. Zo weet je waar je aan toe bent en wat je moet doen om het gewenste resultaat te bereiken. Eenmaal in het bezit van deze familievriend is het verder belangrijk om ervoor zorg te dragen dat de hond zijn energie kwijtraakt en genoeg socialisatie heeft. Professionele begeleiding vanuit een hondenschool kan zeker goed bijdragen aan de opvoeding. 

Hondenverzekering voor de Cane Corso

Ondanks dat het ras op de lijst met gevaarlijke honden staat is het alsnog mogelijk om de hond te verzekeren. Niet alle hondenverzekeraars willen een Cane Corso verzekeren, maar door goed te vergelijken zal je zien dat er absoluut mogelijkheden zijn. Het verzekeren van deze hond is verstandig, want je weet immers nooit helemaal zeker of je hond te vertrouwen is. Wil jij weten welke hondenverzekeraars jouw hond willen verzekeren? Vergelijk hondenverzekeringen via Totaalbesparen.com. Dit is een handige vergelijkingssite voor dierenverzekeringen.

Categorieën: Informatief