De Cane Corso is een hond die je niet heel vaak tegen kwam in Nederland, maar nu komt het ras toch steeds vaker voor hier. Het hondenras is van Italiaanse afkomst en is een leuke en trouwe gezinshond. Doordat het een leuke en trouwe gezinshond is, moet het karakter van een Cane Corso dus eigenlijk al wel goed zijn. Maar is dat wel waar? Op deze pagina lees meer over het karakter van dit ras.

Geschiedenis van het ras

Er wordt gezegd dat de Cane Corso een voorouder is van alle Molossers. Dit is een volk wat in het zuiden leefde van Albanië. De honden die de Molossers hadden, dienden vaak als vecht- en verdedigingshonden. Uiteindelijk zijn de honden vanwege de eigenschappen naar Italië gehaald. In Italië werden ze dan ook niet meer gebruikt als vecht- en verdedigingshonden, maar als boerenhulp. Wanneer er puppy’s werden geboren, werd er goed gekeken naar de puppy’s. Dit wil zeggen dat alleen de sterke pups een kans kregen om zich te bewijzen. Dit betekende dat alleen de sterkste honden het overleefden, waardoor er een sterk en werklustig ras is ontstaan. Uiteindelijk is die Cane Corso naar Nederland gehaald en inmiddels staat dit ras in de top 20 van de populairste hondenrassen in Nederland.

De Cane Corso wil graag werken

Zoals je al gelezen hebt wil de Cane Corso graag werken, hier zijn ze dan ook voor gemaakt. De sterkste honden overleefden het alleen maar, en de wat kleinere en minder sterke niet. Dit houdt dus in dat je een erg sterk ras kreeg en honden die graag willen werken. Ook voor nu geldt dit nog steeds. De Cane Corso wil namelijk graag werken voor zijn baas. De Cane Corso anno nu vindt het hartstikke leuk om achter een bal aan te rennen, het erf te bewaken en helpt graag op de boerderij. 
Helaas is het niet altijd positief dat een hond zoveel wil werken. Wanneer dit ras zijn energie niet kwijt kan, kan het zijn dat ze ander gedrag gaan vertonen. Dit is dan vooral gedrag wat niet gewenst is. Het is daarom van belang, dat wanneer je een Cane Corso in huis hebt, er goed voor zorgt dat hij zijn energie kwijt kan.

Cane Corso heeft een waaks karakter
Het karakter van de Cane Corso is zeker waaks te noemen.

Een echte gezinshond

De Cane Corso is een prima gezinshond. Het is een mooie grote hond, maar is erg aanhankelijk en heel erg trouw. Wanneer er een Cane Corso in huis is, zal je direct merken dat het een allemansvriend is. Wanneer er een onbekend iemand in huis komt, kan het zijn dat je hond zich toch anders gaat opstellen. Je zult dan merken dat het kan zijn dat hij erg terughoudend is. Maar wanneer het ras door heeft dat de mensen “goed” zijn, zul je direct merken dat hij zich al heel anders op gaat stellen. 

Natuurlijk is het niet verkeerd dat hij bij onbekende mensen op die manier reageert. De Cane Corso is er namelijk voor gemaakt om zijn erf en gezin te bewaken. Wanneer er dus echt wat verkeerds aan de hand is, zal hij dit ook duidelijk laten merken. Dit betekent niet dat hij direct zou gaan aanvallen, maar hij zal er zeker alles aan doen om de indringers weg te jagen.

De Cane Corso is zeer geschikt als gezinshond

Wanneer je een Cane Corso aan wilt schaffen, is dat natuurlijk erg leuk. Wel moet je dan met een paar dingen rekening houden, zodat de hond zich ook prima kan vermaken bij jou thuis. Hij houdt erg van werken en moet dan ook echt zijn energie kwijt, anders gaat hij dat op andere manieren doen. De Cane Corso is erg aanhankelijk, maar ook heel erg waaks. Het is daarom goed dat een Cane Corso een baasje krijgt die sterk in zijn schoenen staat en dus weet wat hij wil. Maar wanneer de hond de juiste opvoeding heeft gehad, zal je merken dat hij een echte kameraad is voor het hele gezin.

Sommige mensen beweren dat een Cane Corso gevaarlijk is. Het ras staat op de officiële lijst van bijtgevaarlijke hondenrassen. Toch is het een goede gezinshond. Alles valt of staat met een goede opvoeding. Lees daar meer over in de blog: Is een Cane Corso gevaarlijk?